U bent hier

Volume Profile, meer dan leuke grafieken

Analyse van de VWAP en de volumeprofielen (volume profile) en Time Price Opportunities maakt deel uit van de gereedschapskist van elke ernstige futures trader. Het volume profile toont het verhandelde volume op specifieke prijsniveaus en geeft zo een diep inzicht in de actuele posities van de diverse marktpartijen. Time Price Opportunities is een voortdurend evoluerende, speciale grafiek.

Volume Profile en Time Price Opportunities hebben veel voordelen:

  • Belangrijke prijsniveaus worden automatisch in kaart gebracht. 
  • De indicatoren kunnen in elke tijdseenheid worden gebruikt voor zowel day trading als swing trading. 
  • De indicatoren kunnen zowel in trendfasen als in zijwaartse fasen worden gebruikt.

TIP: VWAP en Volume Profile is enkel mogelijk voor futures. Bovendien moet de trader over tick-per-tick data beschikken. Futures met 1/2 seconde futures quotes hebben niet de juiste informatie. Time Price Opportunities kan gebruikt worden voor Futures en CFD's.

 


Het Volume Profile concept

Ontdek belangrijke prijspunten en -zones

Het Volume Profile (volumeprofiel) is ook bekend onder de naam Market Profile (marktprofiel). Het is een histogram in de grafiek. Dit histogram toont het handelsvolume bij elk prijsniveau. De trader kan zo de belangrijke prijspunten en -zones zien. Dit zijn de meest gebruikte:

  • Point of Control (POC of VPOC): Het prijsniveau met het hoogste verhandelde volume in de geselecteerde periode. 
  • Value Area (VA): De range van prijsniveaus waarin een bepaald percentage van het totale volume werd verhandeld tijdens de geselecteerde periode. Meestal is dit percentage ingesteld op 70%. 
  • Value Area High (VAH): Het hoogste prijsniveau binnen de value area. 
  • Value Area Low (VAL): Het laagste prijsniveau binnen de value area.

Volume Profile toepassingen

Voor het volumeprofiel zijn er verschillende toepassingsmogelijkheden. Het is geen indicator in de engere zin van het woord. Het is een belangrijk beslissingsinstrument in de dagelijkse handel. Bovendien plaats het de huidige koers in een grotere context van prijzen, volumes en marktpartijen.

Een eenvoudige toepassing is om de belangrijke gebieden van het Volume Profile van de vorige dag te gebruiken als steun en weerstand. In dit voorbeeld opende de markt binnen het waardegebied van de vorige dag (rode pijl), testte de VPOC van de vorige dag en zette vervolgens de neerwaartse beweging voort. Een terugkeer naar de VPOC van de vorige dag was dus een opportuniteit.

Veel traders zijn ook geïnteresseerd in grote en kleine knooppunten (nodes).

High Volume Nodes (HVN): High Volume Nodes zijn gebieden waar een hoog volume werd verhandeld op of rond dit prijsniveau. Deze pieken kunnen worden gebruikt als indicatoren voor consolidatie en acceptatie.

Low Volume Nodes (LVN): Low Volume Nodes zijn gebieden waar een laag volume werd verhandeld op of rond dit prijsniveau. Deze lows vormen een gebied waar de markt niet lang blijft bestaan.

Je kunt hier meer lezen over het Volume Profile

In hetzelfde arsenaal rond volume, prijzen en marktpartijen zitten nog meer belangrijke tools:

Als deze tools zijn beschikbaar in het NanoTrader trading platform.


Traders lezen ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.


Futures zijn complexe instrumenten onderworpen aan onvoorspelbare koersschommelingen. Het zijn financiële instrumenten die de belegger de mogelijkheid bieden eventueel te werken met een hefboom. Indien u beslist een hefboom te gebruiken bestaat er een risico dat uw verlies groter is dan de waarde van uw rekening.


Beleggingen in digitale activa worden beschouwd als zeer volatiele beleggingen. Ze zijn onderhevig aan hoge volatiliteit en zijn daarom mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Elke belegger moet zorgvuldig, en eventueel met extern advies, nagaan of digitale activa voor hem geschikt zijn.


Geteste en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Elke belegger moet zich ervan vergewissen, indien mogelijk met de hulp van een adviseur, of de Investui dienst geschikt is voor zijn persoonlijke situatie. Alle beleggingen houden een aanzienlijk risico in. Er is geen garantie op winst


Copyright 2024. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top