U bent hier

Beroemde traders en hun zigzag lijn

Verschillende bekende traders tekenen een eigen zigzag-lijn. In essentie is een zigzag een visualisering van de Dow theorie (hogere toppen en lagere bodems). Het verschil tussen professionele traders is niet zozeer hoe ze de zigzag tekenen, maar eerder hoe ze met de verschillende koersniveau's en -zones, die door de zigzag-lijn worden gegenereerd, werken. De NanoTrader bevat de zigzag-lijnen van verscheidene beroemde traders en duidt telkens hun belangrijkste tradinglevels en -zones aan.

Dit zijn de voordelen van de zigzag tekentools:

 • De belangrijkste tradinglevels en -zones van verscheidene beroemde traders worden weergegeven
 • De levels en zones kunnen bij het automatisch traden worden ingezet.
 • De tekentools kunnen in alle tijdseenheden worden toegepast.
 • De tekentools zijn gratis.
 • Er is een gedetailleerde instructie voor het tekenen van zigzag-lijnen beschikbaar.
 • Programmeren is niet nodig.

Download een gratis real-time demo van het NanoTrader Full-platform. 

Bij wijze van voorbeeld bekijken we hieronder de zigzag tool van Erdal Cene en de manier waarop hij ermee werkt.

Belangrijke zones en wat te doen.

Erdal Cene’s zigzag tekentool verdeelt de grafiek in 4 zones, die gebaseerd zijn op de zigzag-trendlijn en de huidige koers. Laten we even kijken naar een beginsituatie met een stijgende trend (bullish).

 • Zone 1 - de trend voortzetting zone. In deze zone gaat de koers in de richting van de trend. De tool tekent de trendlijn verder indien nieuwe toppen bereikt worden. Er zijn geen trading opportuniteiten in deze zone.
 • Zone 2 - de zijwaartse zone. In deze zone gaat de koers zijwaarts. In deze zone zijn er geen trading opportuniteiten.
 • Zone 3 - de koop zone. In deze zone is de koers gedaald maar de stijgende trend is intact. Deze zone biedt koop opportuniteiten. De auteur duidt niet aan wanneer te kopen. Hij stelt terecht dat het soort instapsignaal minder belangrjk is dan het identificeren van de koopzone zelf.
 • Zone 4 - de trend-is-ten-einde-zone. De rode lijn toont het niveau aan waarop de huidige trend is geëindigd. Van zodra de kaars onder dat niveau stopt, stopt de tekentool met tekenen. De rode lijn is op de zigzag-trendlijn gebaseerd, maar is niet enkel het laagste punt van de recentste stijging. Er wordt namelijk ook rekening gehouden met de volatiliteit van de markt op dat punt; om de rode lijn te berekenen wordt gebruik gemaakt van de ATR van dit symbool.

  Om een positie in de koopzone te openen kan elke trader zich baseren op een signaal van zijn keuze. In zijn boek analyseert de auteur diverse soorten signalen, zoals de hamer, marktstructuur-punten en steun en weerstanden. Wanneer de koers in de koopzone treedt, ziet de grafiek er als volgt uit: de koop-zone is groen, en op de bodem, aangeduid met kruisen, is de trend-is-ten-einde zone.


Erdal Cene - zigzal tool

 

Trader Erdal Cene stelt ...

Een trader moet telkens als er een koopsignaal in de koopzone optreedt, kopen. Een signaal kan leiden tot een winstgevende of een niet-winstgevende trade. Men weet het niet op voorhand. Vandaar het belang om op ieder signaal te reageren. Het is de enige manier om zeker te zijn dat men bij de grote, winstgevende trades in positie is.

Een trader moet afstand nemen van de natuurlijke reflex om niet te traden, of slechter, short te verkopen, wanneer de koers heel laag in de koopzone ligt. Inderdaad, hoe lager de koers zich in de koopzone bevindt, hoe meer reden er is om te kopen. Dit zijn de kansen waarbij de potentiële winst het grootst is. Daarom is de koopzone groen op de bodem en enkel grijs-groen aan de top. Koop nooit onder de koopzone, zoals ook door de kruisen wordt weergegeven. 

De Erdal Cene zigzag is gratis in het NanoTrader trading platform beschikbaar.

Download een gratis real-time demo van NanoTrader Full

 

De zigzag van Michael Voigt

Michael Voigt is een andere trader, die de zigzag-lijn gebruikt  als deel van zijn "Marktechnik Trading Strategie". Zijn zigzag-tekentool is gratis in het NanoTrader platform beschikbaar en verdeelt de grafiek in 3 belangrijke zones. Deze zones zijn volgens Voigt cruciaal :

1. De koop (of short sell-) zone

Rond dit koersniveau worden de posities geopend. Dat niveau wordt als een kleine, gekleurde zone weergegeven : groen voor de koopzone en rood voor de short sell-zone. Deze zone zal enkel in de grafiek verschijnen wanneer de markt onder (boven) de zijwaartse zone sluit.

2. De zijwaartse zone.

De zijwaartse zone wordt d.m.v. twee blauwe stippellijnen aangeduid.

3. Het trend-is-ten-einde niveau

Als een kaars onder dit niveau sluit, dan eindigt de bullish trend. Als een kaars boven dat niveau sluit, dan eindigt de bearish trend.

Dit is een voorbeeld van een bullish trend. De markt sluit onder de zijwaartse zone (2). Als gevolg daarvan verschijnt de groene koopzone (1) in de grafiek. Michael Voigt zal een long positie kopen van zodra de markt in deze zone doorbreekt.

 

Het Markttechnik-pakket

Michael Voigt heeft zijn Markttechnik-pakket geprogrammeerd en ter beschikking gezet in de trading store. Met dit pakket worden al zijn zigzag-lijnen automatisch getekend.

 

Traden zoals Michael Voigt

Met het NanoTrader platform kunnen traders Michael Voigts principe helemaal implementeren. Voigt combineert zijn drie tradingtechnieken in één positie, nl. koop 1 manueel met een kleine winst (break-out trading); verkoop 1 gebaseerd op de trailing stop (movement trading) en verkoop 1 op basis van de zigzag-trendlijn stop (trend trading). Klinkt dat ingewikkeld? Dat
is het nochtans helemaal niet.

 

Meer afbeeldingen: 

Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

 • Maak uw eigen trading strategieën zonder moeite.
 • Een permanente real-time demo rekening.
 • Geautomatiseerd handelen.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Meer ...

Copyright 2020. WH Selfinvest N.V., rue Thomas Edison 5, 1445 Strassen, Luxembourg

Back to Top