U bent hier

Technische analyse: het VIDYA gemiddelde

Tushar Chande VIDYA indicator.

De trader en analist Tushar Chande is voor de meeste traders en actieve beleggers geen onbekende. Zijn artikels trekken steeds de aandacht. Deze trader focust eerder op het verbeteren van bestaande strategieën en indicatoren i.p.v. nieuwe dingen uit te vinden. Met de VIDYA indicator boog hij zich over een favoriet van veel traders: gemiddelden. Kortom, het VIDYA gemiddelde is een 'beter' gemiddelde. Klinkt raar, maar hieronder lees je waarom.

Test het VIDYA gemiddelde in deze GRATIS NanoTrader demo:


De VIDYA gemiddelde indicator

Trading met gemiddelden

Gemiddelden zijn gebruiksvriendelijk en instinctief begrijpbaar. Een klassieker is de kruising van een gemiddelde berekend over een korte periode en een gemiddelde berekend over een lange periode. Het gemiddelde over de korte periode beweegt sneller, want het is een gemiddelde dat functie is van minder koersen. Het gemiddelde over de lange periode beweegt traag, omdat het functie is van veel koersen. Daarom wordt er ook wel gesproken over het snelle en het trage gemiddelde.

Wanneer de koers stijgt, zal het snelle gemiddelde dus sneller stijgen. Als het snelle gemiddelde het trage gemiddelde naar boven snijdt, is dit een bullish signaal en is de markttrend positief. Op zich is er niets fout met gemiddelden, buiten het feit dat ze vertraging hebben en dat de periodes waarover ze berekend worden altijd dezelfde zijn, m.a.w. ze passen zich niet aan aan de markt.

Het gemiddelde van Tushar Chande

Onze trader maakte een gemiddelde dat zich aanpast aan de marktomstandigheden. Dit betekent concreet dat de periode waarover het VIDYA gemiddelde berekend wordt, evolueert in functie van de marktvolatiliet. Hoe volatieler de markt, hoe belangrijker de meer recente koersen, hoe korter de periode waarover het VIDYA gemiddelde berekend wordt. Hoe lager de volatiliteit, hoe langer de periode waarover het VIDYA gemiddelde berekend wordt.

Het VIDYA gemiddelde als trend indicator

Het VIDYA gemiddelde kan als trend indicator gebruikt worden. In dit voorbeeld kleurt het gemiddelde de achtergrond van de grafiek groen, als de markt bullish is. De achtergrond is rood, wanneer de markt bearish is.

Traden met kruisende gemiddelden.

Het VIDYA gemiddelde als trading signaal

Het VIDYA gemiddelde kan ook gebruikt worden als trading signaal. Het kan in elke trading strategie geïntegreerd worden. In dit eenvoudig voorbeeld zien we de VIDYA indicator (blauwe lijn) en een gewoon gemiddelde. De trader gebruikt de kruising als signaal. In totaal zijn er vier signalen te zien. Twee koopsignalen (groene, verticale lijn) en twee short sell signalen (rode, verticale lijn).

Kruisende gemiddelden.

De VIDYA indicator is dus een 'beter' gemiddelde dat sneller reageert op de evolutie van de markt. Dit is ook duidelijk te zien in de bovenstaande illustratie.


Traders lezen ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.


Futures zijn complexe instrumenten onderworpen aan onvoorspelbare koersschommelingen. Het zijn financiële instrumenten die de belegger de mogelijkheid bieden eventueel te werken met een hefboom. Indien u beslist een hefboom te gebruiken bestaat er een risico dat uw verlies groter is dan de waarde van uw rekening.


Beleggingen in digitale activa worden beschouwd als zeer volatiele beleggingen. Ze zijn onderhevig aan hoge volatiliteit en zijn daarom mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Elke belegger moet zorgvuldig, en eventueel met extern advies, nagaan of digitale activa voor hem geschikt zijn.


Geteste en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Elke belegger moet zich ervan vergewissen, indien mogelijk met de hulp van een adviseur, of de Investui dienst geschikt is voor zijn persoonlijke situatie. Alle beleggingen houden een aanzienlijk risico in. Er is geen garantie op winst


Copyright 2024. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top