U bent hier

Stock split versus reverse stock split

Een aandelensplitsing (stock split) en een omgekeerde splitsing (reverse stock split) zijn het tegenovergestelde van elkaar. Een stock split verhoogd het aantal uitstaande aandelen. Er zijn dus meer aandelen in circulatie na de split. De reverse stock split daarentegen verlaagd het aantal uitstaande aandelen. Na de reverse stock split zijn er dus minder aandelen in circulatie.

Stock split of reverse stock split

Gewone of reverse stock splits maken geen verschil voor de bestaande aandeelhouders. Hun positie heeft altijd dezelfde totale waarde. Ze hebben enkel meer of minder aandelen.

Een stock split wordt aangekondigd als 10 voor 1. De reverse stock split wordt aangekondigd als 1 voor 10.

Waarom een stock split doen

De reden waarom bedrijven een stock split doen, is om hun aandeel koopbaar te maken voor meer beleggers.

Stel een aandeel noteert 1.000 € en na de stock split is het aandeel 100 € waard. Meer beleggers kunnen een aandeel van 100 € kopen dan een aandeel van 1.000 €. Als meer beleggers het aandeel kunnen kopen en ook kopen, geeft dit de koers een extra duwtje in de rug.

Wettenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde koers van aandelen die een split deden het beter doet dan de beursindex. Je kunt de cijfers van de studie in deze illustratie zien:

Stock split of reverse stock split.

Aanrader: probeer de gratis trading app van Freestoxx

Waarom een reverse stock split doen?

Reverse stock splits worden vaak als negatief beoordeeld. Beleggers kunnen het verdacht vinden dat het bestuur van een bedrijf wanhopig probeert de aandelenkoers visueel te verhogen. Wanneer het aandeel van een onderneming tot een bepaald niveau daalt, kan het gevaar bestaan dat het van de beurs wordt gehaald of in het hoekje van penny stocks terecht komt. Om dat lot te vermijden, kan een onderneming het aantal beschikbare aandelen verminderen om de prijs per aandeel te verhogen.

Stelt een aandeel noteert 5 €. Na een reverse split van, bijvoorbeeld, 1 voor 10 noteert het aandeel 50 €. Concreet is er niets aan dit bedrijf veranderd, maar een bedrijf met een koers van 50 € oogt beter dan een aandeel van 5 €.


Traders lezen ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.


Futures zijn complexe instrumenten onderworpen aan onvoorspelbare koersschommelingen. Het zijn financiële instrumenten die de belegger de mogelijkheid bieden eventueel te werken met een hefboom. Indien u beslist een hefboom te gebruiken bestaat er een risico dat uw verlies groter is dan de waarde van uw rekening.


Beleggingen in digitale activa worden beschouwd als zeer volatiele beleggingen. Ze zijn onderhevig aan hoge volatiliteit en zijn daarom mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Elke belegger moet zorgvuldig, en eventueel met extern advies, nagaan of digitale activa voor hem geschikt zijn.


Geteste en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Elke belegger moet zich ervan vergewissen, indien mogelijk met de hulp van een adviseur, of de Investui dienst geschikt is voor zijn persoonlijke situatie. Alle beleggingen houden een aanzienlijk risico in. Er is geen garantie op winst


Copyright 2024. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top