U bent hier

Nobelprijswinnaar Eugene Fama

Volgens deze Nobelprijswinnaar zijn marktprijzen onvoorspelbaar. Het enige, betrouwbare feit dat Professor Fama kon identificeren is wat hij 'momentum' noemde: aandelen die sterk bleken in de laatste maand(en), blijven sterk in de komende maanden. Voor zwakke aandelen is het net omgekeerd.

 


Wat is het Fama momentum?

De performance van een aandeel worden niet alleen met sector genoten vergeleken maar ook met de beursindex. De fondsbeheerders hebben een obsessie om hun fonds beter te laten presteren dan de beursindex. Logisch, anders kopen slimme beleggers gewoon een trackerfonds dat de beursindex volgt maar met minder kosten gepaard gaat. Om het beter te doen dan de beursindex kijken de fondsbeheerders vooral naar aandelen die het dit jaar beter doen dan de beursindex. Zulke aandelen heb je nodig om de beursindex te kloppen. De fondsbeheerders kunnen het zich niet veroorloven om deze renpaarden te laten vallen. Ze staan klaar om nieuwe posities in te nemen wanneer een van deze toonaangevende bedrijven een tijdelijke zwakte vertoont.

Het momentum-effect en waarom het werkt

Uit onderzoek naar het zogenaamde momentum-effect blijkt dat aandelen die al sterk zijn gestegen de neiging hebben om verder te stijgen en aandelen die sterk zijn gedaald, blijven dalen. Anders dan verwacht, leidt dit tot de conclusie dat er veel meer geld kan worden verdiend door duur te kopen en nog duurder te verkopen!

Op het eerste gezicht lijkt dit onverwacht. Veel beleggers hebben intuïtief een foute reflex: dit aandeel is al maanden sterk gestegen, nu moet het wel dalen. Natuurlijk kan dit in individuele gevallen gebeuren.

Deze bijkomende elementen verklaren het momentum-effect.

  • Rationele of structurele verklaringen
  • Gedragswetenschappelijke modellen

De beste structurele verklaring is de architectuur van de markten zelf. De overgrote meerderheid van sz beursindexen wordt gewogen door marktkapitalisatie, wat op zichzelf een momentumstrategie is. Omdat aandelen die sterk zijn gestegen een hogere weging in de index hebben (vice versa voor gedaalde aandelen). Als er vervolgens nieuw geld in de markten stroomt, worden deze aandelen des te meer gekocht vanwege hun hogere weging.

Het is van cruciaal belang dat veel particuliere beleggers hun geld in fondsen steken - en vervolgens, omdat hun prestaties worden gemeten ten opzichte van een indexbenchmark, beleggen de fondsbeheerders uiteindelijk dicht bij de index. Dit betekent dat bedrijfsspecifieke factoren niet volledig in aanmerking worden genomen.

Gedragswetenschappelijk onderzoek heeft ook een goede verklaring. Als een bedrijf zich positief ontwikkelt, wordt het niet meteen volledig ingeprijsd op de markt. Het is pas na verloop van tijd dat meer en meer spelers de positieve trend herkennen en mee op de kar springen. Als de fundamentele ontwikkeling goed blijft, zullen marktdeelnemers steeds optimistischer worden. Ze blijven hun verwachtingen verhogen en gaan ervan uit dat de positieve trend zich zal voortzetten - wat uiteindelijk eindigt in een overdrijving.

Maar welke verklaring uiteindelijk ook de 'juiste' is, we lijken in de toekomst nog steeds op het Fama momentum te kunnen rekenen. Professor Dimson van de zeer gerespecteerde London Business School bevestigt dit. De Professor kon het bestaan van het momentum-effect over een periode van meer dan 100 jaar aantonen in een degelijke studie.


Traders lezen ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

Copyright 2022. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top