U bent hier

Kaarspatronen – De Doji onder de microscoop

Kaarspatronen: wat betekenen Doji kaarsen?

Het Doji kaarspatroon bestaat uit één kaars. Het is dus niet een patroon maar wel een kaars met een belangrijke vorm. Er zijn vier types Doji. Afhankelijk van de context en welke Doji het is, is deze kaars een indicatie van een continuation (voortzetting) patroon of een reversal (omkeer) patroon.


De Doji kaars in technische analyse

Een Doji doet zich voor wanneer de openingskoers en de slotkoers van een instrument voor de periode ongeveer (of precies) gelijk zijn. Ongeacht hoe de prijs dus evolueerde, aan het einde van de dag staan we terug op de prijs van het begin van de dag.

De Doji kaars heeft dus bijna geen lichaam. Als vuistregel wordt genomen minder dan 5% van de totale hoogte. 

Er bestaan vier types Doji kaarsen. Zoals altijd bij de kaarsen die uit Japan kwamen overwaaien hebben ze mooie namen.

  1. Als er een lange wiek boven het lichaam is, is het een grafsteen doji
  2. Als er een lange wiek onder het lichaam is, is het een libel doji
  3. Als de wieken aan beide zijden lang zijn, is het een langbenige doji
  4. Als er helemaal geen wieken zijn (zeer zeldzaam), is het een vier-prijzen doji

De meest courante Doji kaarsen zijn de grafsteen en de libel.

De vier Doji kaarspatronen.

Wat kun je uit een Doji afleiden?

De vorm op zich vertelt een verhaal. Neem de libel Doji. De markt opent aan een prijs x, stijgt veel en daalt bijna niet gedurende de dag. Aan het einde van de dag staat de markt terug rond de prijs x. De markt was dus sterk maar kon toch niet aan een hogere koers stand houden. Of neem de langbenige Doji. De langbenige Doji duidt op onbeslistheid. De markt gaat ongeveer even veel naar boven en naar beneden maar staat op het einde van de dag terug op zijn beginpunt. De markt kon niet beslissen welke richting in te slagen.

Een Doji op zichzelf zegt echter niet noodzakelijk veel. Wanneer ze in hun context geplaatst worden, kunnen ze echter zeer nuttig zijn. 

Stel, bijvoorbeeld, dat je een grafsteen ziet ontstaan tijdens een uptrend. De hoge, bovenste wiek geeft aan dat de bull-run aan het begin van de dag werd voortgezet, maar het dunne lichaam betekent dat verkopers het overnamen voor het einde van de dag. De marktprijs kon dus niet verder klimmen. Het is mogelijk dat de markt de volgende dag daalt.


Traders lezen ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.


Futures zijn complexe instrumenten onderworpen aan onvoorspelbare koersschommelingen. Het zijn financiële instrumenten die de belegger de mogelijkheid bieden eventueel te werken met een hefboom. Indien u beslist een hefboom te gebruiken bestaat er een risico dat uw verlies groter is dan de waarde van uw rekening.


Beleggingen in digitale activa worden beschouwd als zeer volatiele beleggingen. Ze zijn onderhevig aan hoge volatiliteit en zijn daarom mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Elke belegger moet zorgvuldig, en eventueel met extern advies, nagaan of digitale activa voor hem geschikt zijn.


Geteste en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Elke belegger moet zich ervan vergewissen, indien mogelijk met de hulp van een adviseur, of de Investui dienst geschikt is voor zijn persoonlijke situatie. Alle beleggingen houden een aanzienlijk risico in. Er is geen garantie op winst


Copyright 2024. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top