U bent hier

Hedgefond Trader Peter Soodt

Peter Soodt is sinds 2001 een fulltime daytrader. Hij werkt sinds 2008 voor een van de belangrijkste Amerikaanse hedgefondsen, waar hij hoofdtrader is voor de Dax Future, Globex Futures, NYSE en Nasdaq.

OVER PETER SOODT

Peter Soodt is gespecialiseerd in patroonherkenning en orderboek trading. Niets is belangrijker dan vroege detectie en reproduceerbaarheid van de orderflow. In 2005 richtte hij de online onderwijsschool 'PS Trading Seminars' op met het bijna legendarische Pattern Daytrading FDAX-seminar (de DAX Future). Dit seminar is zo uniek vanwege de gratis optie voor opnieuw deel te nemen en de trainingschatroom. Het aantoonbaar hoge slaagspercentage van 85% van de deelnemers is bijna een must voor elke trader die serieus bezig is met beurshandel.

INTERVIEW MET PETER SOODT

Handel in realiteit, niet in hoop.

Peter Soodt kijkt terug op een tradingcarrière in twee fasen. Zijn basiskennis verwierf hij in zijn vroege jaren van zijn vader, die al jaren actief was als institutionele belegger in de Verenigde Staten. Dus kwam hij vroeg oin de trading pit op de Chicago Merchantile Exchange (CME) en deed daar waardevolle trading ervaring op. In de context van de crash van 1987 en de daarmee verbonden persoonlijke ervaring, stopte Peter Soodt echter met zijn baan als trader. Het was pas in 1998 dat hij weer begon te handelen na privé veranderingen en is daar sindsdien bij gebleven. Peter Soodt verhandelt voornamelijk indexfutures en Amerikaanse aandelen op korte termijn voor een Amerikaans hedgefonds. 

Vertel ons over uw vroege beurservaring.

Peter Soodt: In principe begon het al heel vroeg. Ik tekende als kind grafieken en toonde daarmee mijn duidelijke interesse in grafieken. Na mijn legerjaren nam ik een bewuste keuze om voor het eerst een carrière als trader na te streven. Omdat mijn vader institutionele trader was, kon ik veel basisprincipes van hem leren en hoefde ik niet helemaal opnieuw te beginnen. Ik begon te handelen op de CME-verdieping en begon met een $ 500.000-account, die ik snel verhandelde tot $ 750.000. Dit min of meer spontane succes maakte me arrogant wat snel kan gebeuren als je op jonge leeftijd groot succes hebt. Gelukkig heb ik mijn les in de volgende periode heel snel geleerd, omdat het tij keerde en ik een gevangene werd van mijn negatieve emoties.

Dus je hebt achteraf grotere verliezen gemaakt?

Peter Soodt: Ja precies. Maar dat was niet alles. Mijn leercurveging veel verder dan dat. Om je dat te vertellen, moet ik een beetje teruggaan in de tijd: op de trading vloer had je de beste en grootste traders, de "Big Boys" met een open plek in de cirkel. De slechtere of kleinere handelaren hadden hun post een beetje verder. Ik was toen een van de kleinere traders. Toen ik arrogant werd, was het uiteindelijk mijn vader die me de les leerde. Telkens wanneer ik een positie innam, moest ik de makelaar een overeenkomstig handsignaal geven of eerst naar hem toe gaan - en mijn vader zag mijn teken of anticipeerde op mijn trade en handelde hij opzettelijk tegen mijn positie in - en omdat hij institutioneel handelde, kon hij de markt bewegen, hetzij rechtstreeks via posities of indirect via de "executeurs" (kleinere handelaren uit onze eigen gelederen die proberen de groten in de markt te positioneren) . Dus mijn posities bleven dalen en kort nadat mijn stop was geraakt, keerde de markt in de richting die ik oorspronkelijk bedoelde. Mijn eerste succes was snel voorbij: binnen een paar weken had ik mijn account teruggebracht tot een fractie van het hoogtepunt. Ik was helemaal down en stond op het punt op te geven toen mijn vader eindelijk zijn trading aan mij bekende. Het was een ervaring die me veel heeft gevormd. De tegenslag om de verliezen te verwerken was een langdurig proces dat me veel kracht en angst heeft gekost. Wat ik uit deze ervaring heb geleerd, is dat je met een normaal bewustzijn en natuurlijke menselijke zwakheden zoals angst, arrogantie, arrogantie en zelftwijfel niet kunt winnen op de beurs.

Wat is er met uw trading account gebeurd?

Peter Soodt: Ik was in staat om het roer te draaien doch moeizaam. Ik had altijd één ding in gedachten: "Waar is mijn vader?" Als het in die tijd geen speciale gebeurtenissen waren geweest, zou ik waarschijnlijk later zijn begonnen met het kopen van mijn eigen plek op de NYSE of CME.

Je bedoelt de crash van 1987 die je carrière aanzienlijk heeft veranderd?

Peter Soodt: Toen de koersen in oktober 1987 crashten, gebeurden er onvoorstelbare dingen. Veel mensen weten dit zeker niet, omdat ze het niet hebben gemerkt. Toen ik op de dag van de crash op de vloer was, merkte ik onmiddellijk dat vrijwel geen van de dealers de telefoon beantwoordde - ze wilden voorkomen dat klanten uit hun posities konden komen en zo nog meer verkoopdruk creëren. Het was destijds voor mij ondraaglijk en - naar mijn mening - een volledig oneerlijke situatie voor klanten. Natuurlijk gaat trading vooral over geld verdienen. Mijn vader zag het geheel minder dramatisch omdat hij in dit opzicht behoorlijk professioneel was. Destijds kon ik echter niet geloven wat er tegenwoordig gebeurde. Mijn naïviteit en de professionaliteit van mijn vader leidden tot een fundamenteel meningsverschil. Uiteindelijk was dit meningsverschil de belangrijkste reden waarom ik mijn geplande carrière niet voortzette.

Wat gebeurde er daarna?

Peter Soodt: Ik ging terug naar Duitsland en besloot een ander leven leven te leiden zonder trading. Ik begon een stage bij een bedrijf voor het schoonmaken van gebouwen en werkte me tot 1997 op als technisch operationeel directeur. Ik hield van mijn leven zoals het was.

Vandaag de dag ben je echter een trader - hoe ben je teruggekomen?

Peter Soodt: Aan het eind van de jaren 90 waren er een paar veranderingen in mijn privéleven die me aan het denken zetten. Ik werd geconfronteerd met de beslissing: ofwel blijf ik leven zoals voorheen met een veilig maandelijks inkomen of ik zal teruggaan naar de beurzen. De tweede variant was de grotere uitdaging voor mij, waarmee ik steeds meer vrienden werd. Ik besloot een nieuwe weg in te slaan en opnieuw te proberen te handelen. In 1999 begon ik met de eerste trades en bleef daarna werken als parttime handelaar tot 2001. In de tussentijd was er veel veranderd: in plaats van de trading vloer, was de handel nu elektronisch voor mij. Dat was voor mij de moeilijkste hindernis om te overwinnen.

Het was bijvoorbeeld heel gewoon op de handelsvloer om "per ongeluk" andere traders te slaan in momenten van frustratie. Dit is een volledig natuurlijk gedrag dat ruimte creëert en tunnelvisie voorkomt. Dergelijke uitbarstingen van woede zijn er ook in elektronische handel. Hierover komen kostte me wat toetsenborden, monitors, koffiekopjes en zelfs wat renovaties. Maar dit zijn precies de cruciale punten waardoor een verliezer - via een BreakEven - uitgroeit tot een consistent winstgevende handelaar. Je moet leren van je eigen fouten. 

Dus je hebt een ander leerproces doorgemaakt voor elektronisch handelen?

Peter Soodt: Zeker, hoewel ik het leerproces kon "verkorten" door mijn vroege handelservaring. Ervaring met pit trading is echter niet vergelijkbaar met het leerproces dat je achter het scherm hebt. In de trading pit zie je de kudde rennen wanneer er dynamiek in de markt is. Nu was het nodig om te bepalen hoe dit in de grafiek te zien is. Daar kunt u alleen de tape en de koers zien op basis van kaarsen en orderboek. Het is belangrijk om het leerproces voort te zetten en te intensiveren totdat je op de lange termijn echt goed en intuïtief kunt handelen. Tot die tijd zijn er altijd psychologische cirkels, d.w.z. een afwisseling van negatieve en positieve emoties - dit patroon moet worden doorbroken.

Hoe ziet je baan eruit?

Peter Soodt: Mijn werkstation bestaat uit een hoofdserver en vier werkstations, waarop in totaal 22 monitoren zijn aangesloten. Op het eerste gezicht kan dit volledig overdreven zijn, maar er is een reden hiervoor, namelijk om latenties (vertragingen) te voorkomen. De werkgebieden zijn onderverdeeld in de DAX-futures, de E-mini-futures (S&P 500), het scanplatform voor Amerikaanse aandelen en het trading platform.

In welke markten handel je?

Peter Soodt: Ik handel voornamelijk in Amerikaanse aandelen en futures op de DAX (FDAX), S&P (ES Future), NASDAQ (NQ) en Dow Jones (YM). Aandelen zijn vaak een beetje "trendier" aan het begin van handelssessies, wat een voordeel kan zijn bij het handelen in deze aandelen. Ik heb in totaal 32 strategieën, waarvan sommige ook kunnen worden gecombineerd. Ik heb ongeveer 70 setups. Het is beter voor beginners en ook voor gevorderde handelaren om "1 strategie of setup meester" te worden. Met andere woorden, vind een setup waarin u sterk gelooft en waarvan u het succes heeft bewezen door middel van backtest en statistische tests - en trek deze door dik en dun. Het is bijna altijd beter om eerst een setup te perfectioneren. De beurzen bieden voldoende onzekerheid dat we het onszelf niet nog moeilijker moeten maken door voortdurend van tactiek te veranderen.

Kun je ons één van je basis setups uit de doeken doen?

Peter Soodt: Voor mij betreft dit voornamelijk het screeningproces waarmee ik mijn aandelen selecteer om te traden. Het juiste aandeel vinden is het halve werk. Om dit te doen, selecteer ik eerst alle aandelen met een volume van minstens 100.000 aandelen vóór de beursopening. In de daggrafiek moet het gemiddelde volume ten minste 1,5 tot twee miljoen stuks zijn. Ik kijk ook of de resterende aandelen bijzonder sterke of zwakke kaarsen in de dagelijkse grafiek hebben, of het momentum intact is of in welk fase het aandeel zich momenteel bevindt. Ik probeer ook de aanwezigheid van hoogfrequente trading algoritmen te onderzoeken. Deze zijn bijvoorbeeld te herkennen aan plotselinge kleine koerssprongen met een zeer hoog volume en veel zogenaamde "death lines". Dit laatste doet zich meestal voor wanneer grote instellingen de markt willen betreden, maar niet bereid zijn de spread ervoor te betalen. Daarom wordt de spread 'ingedrukt'. Dit drukken creëert een prijsregel in de grafiek die eruit ziet als een nulregel op een ECG. Dit komt vooral voor bij American Depositary Receipts (ADR's), die ik vervolgens moet aanpakken met behulp van andere strategieën of tactieken. 

Zijn er systematische verschillen in uw strategieën?

Peter Soodt: Er zijn twee soorten strategieën: ten eerste de trade instellen en ten tweede middelen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om grotere aandelenpakketten in de markt te leggen zonder te worden opgemerkt. Tenzij u dark pools gebruikt (liquiditeitsaanbod van banken en makelaars, vergelijkbaar met niet-gereguleerde OTC-handel). De situatie is anders bij "middelen", die vooral op institutioneel gebied wordt gebruikt. Hier worden posities continu opgebouwd of verlaagd. Dit is gebaseerd op het idee dat vroeg of laat elke beweging wordt gevolgd door een correctie en daarom een focus op middelen een gemiddelde oplevert. Middelen mag alleen worden gebruikt als de cash positie groot genoeg is.

Kun je middelen in meer detail beschrijven?

Peter Soodt: De aanpak wordt ook wel "fair value-strategie" genoemd. In principe gaat het bijvoorbeeld om de contracyclische handel in een markt die ver van de voortschrijdende gemiddelden is verwijderd - bij voorkeur voordat zich een volumepiek heeft ontwikkeld. Dit heeft het voordeel dat u voldoende posities kunt opbouwen zonder dat u de genoemde donkere pools of dergelijke hoeft te gebruiken. In afwachting van een shake-out (marktpartijen uitdrijven voor de volgende stap), wordt de positie geleidelijk opgebouwd, dat wil zeggen altijd in kleine stukjes zonder de aandacht te trekken. Als de onderliggende waarde (dat wil zeggen de verhandelde waarde) vervolgens de gewenste volumepiek vormt, is het tijd om "wat ruimte" te krijgen. Bijvoorbeeld, fondsen van hoogfrequente handel met zogenaamde "flash orders" (zie infobox) of de volume-gewogen gemiddelde prijs (VWAP) georiënteerde orders van normale handel worden gebruikt om de positie in de gewenste richting te verplaatsen , Dit is een risicovolle strategie omdat niemand kan voorspellen wanneer de onderkant of bovenkant zal worden gevormd. Alleen al het volume en de afstand van de prijs tot het voortschrijdend gemiddelde bieden een mogelijke aanwijzing. Middeling minimaliseert het risico wanneer de markt nog steeds in de tegenovergestelde richting gaat. Dat wil zeggen, als u short gaat, bouwt u posities op in een stijgende markt en door de markten te trekken en nieuwe shortposities te bouwen, trekt u de gemiddelde kostprijs van de positie op.

Hoe zou u uw aanpak in het algemeen beschrijven?

Peter Soodt: Ik zie mezelf als een zeer agressieve discretionaire systeemtrader. U moet nog steeds onderscheid maken tussen setup (defensief) en middelen (zeer agressief). In een positie komen is voor mij bijzonder belangrijk. Ik zou zeggen dat het ongeveer 80 procent weegt. 

Maar worden trade setups niet ook op institutioneel gebied toegepast?

Peter Soodt: Ja, dat wilde ik niet uitsluiten. Een voorbeeld dat institutionele partijden graag gebruiken, is de breakout van de opening range. Een openingskoersbereik wordt in eerste instantie gedefinieerd voor verschillende onderliggende waarden, bijvoorbeeld gedurende de eerste 15 minuten van de handel. Zodra de aandelen vervolgens dit openingsbereik verlaten, wordt een overeenkomstige trendvolgende positie geopend en worden de stops aan de andere kant van het openingsbereik geplaatst. Als ik deze strategie met een paar posities trade, houd ik ervan mijn stop te plaatsen aan de onderkant van de kaars van zodra mijn positie comfortabel winstgevend is. Op deze manier kan een institutionele handelaar intraday 50 of 60 posities openen (zogenaamde "open P&L trading", P&L = profit & loss (winst en verlies)).

Hoe kun je negatieve emoties voorkomen?

Peter Soodt: Feit is dat er veel traders zijn die al deze negatieve emoties hebben voordat ze een transactie aangaan en voordat er iets mis kan gaan. In werkelijkheid lijkt het erop dat de meeste traders op het juiste moment het juiste denken, maar twijfelen aan zichzelf zodra actie vereist is. Dit is natuurlijk een extra hindernis als het gaat om het ontwikkelen van voldoende vertrouwen in uw eigen strategie en het daadwerkelijk implementeren van de transactie. Als traderr moet u onvoorwaardelijk op uw eigen methode vertrouwen, anders raakt u verstrikt in de "Wat als ...?" - gedachten en twijfel die kunnen leiden tot onvermogen om te handelen.

Gebruik je ook andere technische tools zoals Fibonacci-nummers?

Peter Soodt: Ik vind de Fibonacci-cijferreeksen best spannend als je deze op de tijdlijn toepast en speciale toekomstige trading dagen identificeert die overeenkomen met de Fibonacci-nummers. Op de koersas denk ik echter niet veel aan de op Fibonacci gebaseerde retracements, zoals 38,2 of 61,8 procent. Ik denk dat veel professionals de ronde cijfers van 40, 50 of 60 procent gewoon als retracements beschouwen. Uiteindelijk zal elke beweging op de markt op een gegeven moment worden gecorrigeerd, dus wat zegt het bereiken van een Fibonacci-retracement in het bijzonder? Zodra de grens van 38,2 procent is bereikt, kan de correctie doorgaan tot de retractie van de jaren 50 of 61,8; niemand weet dat van tevoren. Daarom besteed ik geen aandacht aan de Fibonacci-techniek op de koersas.

Hoe zit het met fundamentele gegevens - neemt u deze bijvoorbeeld op in macroanalyses?

Peter Soodt: Ik heb niets te maken met fundamentele gegevens. Al mijn technieken zijn gebaseerd of zijn rechtstreeks afgeleid van marktkoersen. Ik analyseer het verleden, gebruik de grafiektechniek, interpreteer het huidige koersgedrag en observeer het orderboek en de orderstroom.

Geldt dit ook voor de middellange of lange termijn posities?

Peter Soodt: Ik heb zelden langetermijnposities. Maar ik sluit ook fundamentele gegevens uit van langetermijnoverwegingen, omdat al mijn ervaring en expertise op technisch gebied liggen en ik me er daarom op concentreer.

Hoe ziet een typische handelsdag voor u eruit?

Peter Soodt: Ik zet mijn computers rond 8:00 uur aan en start mijn systemen op. Vervolgens bekijk ik de resultaten van de handel in de VS en Azië en begin ik de DAX-future (FDAX) te analyseren. Ik begin voorzichtig om 9:00 uur te handelen om de markt te testen. Ik begin pas om 9.30 uur grotere posities te verhandelen, omdat de markt dan vaak zijn 'ware gezicht' voor die dag laat zien. Ik neem een ​​lunchpauze rond 12:00 uur en begin met het screenen van de Amerikaanse markten om 13:30 uur. Ik ben vooral op zoek naar relatief sterke en zwakke grafieken, koersverschillen, aandelen met bijzonder hoge handelsvolumes en aandelen met speciale kaarspatronen. Ik handel niet in pre-market en voer mijn eerste prders in het systeem kort voor het begin van de handel om 15:30 uur in, maar ze worden pas geldig wanneer ze om 15:30 uur openen.

Ik handel dan tot ongeveer 18:00, neem een ​​pauze van twee uur en kom terug naar mijn schermen voor de laatste twee handelsuren. Dus een behoorlijk lange dag. Wanneer seminars of privécoaching gepland zijn, ziet mijn handelsdag er anders uit volgens de data.

Wat is het grootste verschil in de aanpak tussen institutionele en particuliere traders?

Peter Soodt: Een goede institutionele trader voert zijn posities uit zonder te mopperen. Hij handelt wat hij ziet, stelt zijn risico en zoekt zijn doelen. Bij institutionele trading wordt daarom, afhankelijk van de marktontwikkeling, het gas "versneld" of "wereldwijd" afgeremd. U moet ook weten dat sommige institutionele beleggers niet op zoek zijn naar koersbewegingen, maar eerder om de kortingen (terugbetalingen) van de beurzen te innen voor het verschaffen van liquiditeit door middel van orders. Het doel is hier om het risico zo klein mogelijk te houden en het volume van de kortingen te maximaliseren. Particuliere handelaren vragen meestal: "Wat nu? Wat als ik het mis heb? ”Dit zijn vaak de redenen waarom particuliere handelaren voorzichtiger zijn in de markt dan institutionele beleggers, en natuurlijk omdat ze hun eigen kapitaal verhandelen. Kortom, dat is een goede zaak. Particuliere handelaren hoeven niet zo groot te handelen als institutionele handelaren. Een ander extreem verschil is dat een institutionele handelaar ervoor zorgt dat de positie winstgevend is. Hoe groot of klein de winst ook is - het belangrijkste is positief! Een groot aantal particuliere handelaren wint liever de jackpot met een transactie in plaats van haalbare doelen te kiezen.

Grote traders kunnen daarom complexere strategieën volgen vanwege hun betere kapitaalbasis en de technische mogelijkheden. Maar is hun manier van denken anders?

Peter Soodt: Ik denk het wel. Wanneer ik in mijn rol als institutionele handelaar handel voor het hedgefonds waarvoor ik werk, zie ik het proces anders dan toen ik handelde met mijn privé-account. Hoewel het behoud van kapitaal op de voorgrond stond bij particuliere handel, liggen de prioriteiten bij institutionele handel anders. De instelling is een ​​realistisch doel te bereiken, namelijk om positief te sluiten en de klant een optimaal te dienen vanuit het oogpunt van het risico-rendementsprofiel. Dit perspectief helpt me om de markt objectief te zien en te handelen in wat is, niet wat ik denk dat het zou moeten zijn.

Kun je ons vertellen hoe hoogfrequente tradingalgoritmen werken?

Peter Soodt: In principe is het vrij eenvoudig, hoewel technisch extreem veeleisend. De algoritmen zijn zo geprogrammeerd dat ze altijd op zoek zijn naar dezelfde patronen in de markt. Er zijn verschillende soorten. Gaat u contra-cyclisch of pro-cyclisch de markt op? Ook hier gebeurt de handel vanuit een puur technisch oogpunt en natuurlijk wordt er zeer veel aandacht besteed aan de orderstromen. Een hoogfrequente strategie kan er bijvoorbeeld zo uitzien: het systeem zoekt naar aandelen die in de afgelopen 30 seconden met meer dan twee procent zijn veranderd en die een gemiddeld volume van driemaal de huidige tijdsperiode bevatten, en dan tegen de korte termijn trend short. Dan heb je een algoritme geprogrammeerd dat continu dat precies implementeert. Het hoogfrequente handelsprogramma is klaar. Van buitenaf bekeken zijn dit vaak zogenaamde "black box" -systemen, omdat de exacte programmering natuurlijk niet mag worden onthuld. Deze systemen werken volledig automatisch. Orderuitvoering, limieten en stops worden automatisch berekend door het systeem en overgedragen aan de markt. Want als andere marktdeelnemers wisten dat een algoritme onder bepaalde omstandigheden met zekerheid iets zou doen, zou dit op zijn beurt kunnen worden uitgebuit met een ander algoritme. Dit is de technische situatie. Hoogfrequent handelen is natuurlijk veel meer dan alleen de technische details. De analyse na de handel geeft informatie over hoe duur de trading in het algemeen was. U kunt bijvoorbeeld zien of u slippage ondervondt of dat de positie als geheel of slechts gedeeltelijk is ingenome, wat uiteraard leidt tot een vermindering van het rendement. Dit zijn allemaal gebieden die zeer zorgvuldig moeten worden geanalyseerd.

Wat is uw basishandelsfilosofie - met andere woorden, waarom handelt u?

Peter Soodt: Om verschillende redenen. In de eerste plaats is natuurlijk de financiële vrijheid die door trading kan worden bereikt. Door met andere traders te communiceren, leert u bovendien veel over menselijk gedrag en wat andere mensen denken en voelen in bepaalde situaties in het leven of op de beurs. Last but not least, trading is een constant leerproces omdat de markten constant veranderen - dus als handelaar moet u constant uw grenzen verleggen en uw comfortzone verlaten, nieuwe dingen uitproberen en flexibel zijn. Kortom, ik trade omdat het de meest opwindende baan is die ik me kan voorstellen.

Je hebt in je carrière veel mensen ontmoet die geprobeerd hebben te handelen. Welke professionele groepen zijn volgens u bijzonder geschikt om te handelen en welke niet?

Peter Soodt: Ik denk dat ambachtslieden en mensen uit de agrarische sector goede kansen hebben. Mijn ervaring is dat ze bijzonder goed zijn in het omgaan met kansen en het afwegen van risico's - en dat is waar het om gaat in de handel. Een andere interessante groep zijn atleten. Ze nemen hun ideeën door en geven zelden te snel op, maar voelen zich soms niet goed in risico's. Naar mijn mening doen bankiers het vaak bijzonder slecht, wat een beetje verrassend is. Ik denk dat deze mensen hun vermogen om de markt te 'kennen' gewoon overschatten. Hetzelfde geldt voor beroepen die worden gedomineerd door statistieken en structuur. Ze doen het ook relatief slecht in de handel. Ik leg uit dat ze vanwege hun minder flexibele manier van denken moeite hebben zich snel genoeg aan te passen aan de markten. Systeemtraders die overschakelen naar discretionaire strategieën vallen vaak in een diepe prestatiegat. Maar dat is slechts mijn mening, die ik in de loop van mijn tradingcarrière heb opgedaan en op basis van mijn ervaring. Een ander fenomeen is de wereld van vrouwen in de trading. Daar doet het er eigenlijk niet toe welk beroep een vrouw eerder heeft geleerd. Ze weet dat ze voet aan de grond wil krijgen in een door mannen gedomineerde wereld en is veel ruimer dan de meeste mannen. Hetzelfde geldt voor het opsporen van eigen fouten. Vrouwen zien de fout en proberen deze zo snel mogelijk op te lossen, wat vaak een probleem is in de mannenwereld vanwege het grotere ego.

Wat zijn de belangrijkste inzichten die u in trading hebt opgedaan?

Peter Soodt: Als trader moet je een strategie volgen waar je je prettig bij voelt. Maar dat betekent niet dat je alles kunt doen. Op de beurs geven de koersen aan welke strategie wint en welke niet. Er zijn alleen rood en groen, en naast de persoonlijkheid van de handelaar moet de strategie natuurlijk op deze marktwetten zijn gebaseerd. Het is ook belangrijk als handelaar om uzelf te bevrijden van uw emoties wanneer u naar winsten en verliezen kijkt. Dit maakt je niet tot een beter of slechter persoon, maar dat is precies wat veel beginners en helaas ook veel gevorderden denken. In werkelijkheid moet trading onafhankelijk zijn van de eigen waarde als mens, anders sluipen destructieve elementen zoals overschatting (in winstfasen) of gebrek aan vertrouwen (in verliesfasen) binnen. Je zou trading als een bedrijf moeten zien, als een normaal werk dat je doet. Dingen zijn zoals ze zijn en het is belangrijk om te weten dat dit niets met ons als mensen te maken heeft. Met deze overtuiging creëer je de emotionele vrijheid die zo bitter nodig is in de handel.

Wat doet Peter Soodt als hij niet handelt?

Peter Soodt: Het feit dat ik naast institutionele handel ook seminars geef en coach, betekent dat het woord 'vrije tijd' een vreemd woord blijft gedurende de week. Er zijn natuurlijk weekends waarin je voorbereidingen moet treffen of andere dingen moet doen voor het werk, maar als ik de computer de computer laat zijn, komt het gezin op de eerste plaats. Dan probeer ik mijn werk echt  uit te schakelen en mijn batterijen in het gezin op te laden.

Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

Copyright 2022. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top