U bent hier

Dow theorie signalen

Uit de voorgaande bijdragen weten we dat Charles Dow de Dow theorie door middel van een reeks redactionele artikelen in zijn krant, The Wall Street Journal. Dow werd gevolgd door William Hamilton, die de argumenten structureerde en uitbreidde. Later was het Robert Rhea die de ideeën van zijn voorgangers verfijnde en uitwerkte... tot wat bekend werd als de Dow Theorie. Hij identificeerde vier individuele kenmerken voor het bepalen van trends: koop- en verkoopsignalen, volume en trading ranges. Koop- en verkoopsignalen werden het belangrijkst geacht en werden gebruikt om de primaire trend als bullish of bearish te klasseren. Volume en trading ranges werden niet als kritisch beschouwd bij het bepalen van de primaire trend. Het volume werd beschouwd als een statistische bevestiging. De trading ranges werden verondersteld perioden van accumulatie en distributie weer te geven.


Traden met de Dow theorie

De hoofdtrend en de trendkering bepalen

De eerste stap bij het bepalen van de hoofdtrend is het identificeren van de individuele trends van de Dow Jones index (DJIA) en de Dow Jones Transportation index. Hamilton gebruikte de analyse van de hoogte- en dieptepunten om de trend te bepalen. Een opwaartse trend wordt gedefinieerd door prijzen die een reeks stijgende toppen en bodems vormen. Dalende trends worden gedefinieerd door dalende toppen en dalende bodems.

Zodra de trend is vastgesteld, wordt hij als geldig beschouwd totdat het tegendeel is bewezen. Een dalende trend wordt als geldig beschouwd, totdat een hogere bodem wordt gevormd en de daaropvolgende stijging boven de vorige top stijgt. Omgekeerd wordt een stijgende trend geacht intact te zijn totdat een lagere bodem wordt gevormd en de daaropvolgende daling onder de vorige bodem daalt. (Afbeeldingen 1 en 2).

(1) Een verkoopsignaal volgens de Dow theorie. Het falen van de top C om de top A te overtreffen, gevolgd door een daling onder de bodem B, vormt een verkoopsignaal bij S.

De verkoopsignalen volgens de Dow theorie.

(2) Een koopsignaal volgens de Dow theorie. Het falen van de bodem C om onder de bodem A te gaan, gevolgd door een stijging boven de top B, vormt een koopsignaal bij B1.

De koopsignalen volgens de Dow Theorie.

Het is niet altijd gemakkelijk een geldige trendkering te onderscheiden van een correctie. Om valse signalen te elimineren, stelde Hamilton voor om bewegingen onder drie procent buiten beschouwing te laten. Hoewel dit geen harde regel is voor alle omstandigheden, is het een geldig filter voor de signalen.

De indexen moeten elkaar bevestigen

Toen de Dow-theorie rond 1900 werd ontwikkeld, waren spoorwegen waren een cruciaal transportmiddel voor de economie. Hamilton  betoogde dat trends in het spoorweggemiddelde eerder worden ontdekt dan in het industriële gemiddeld omdat voor het begin van de economische activiteit het transport van grondstoffen naar verwerkers moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld, staal moet worden getransporteerd naar autofabrieken voordat auto's geproduceerd worden. Daarom moet een een stijging van de aandelen in de verwerkende industrie voorafgegaan worden door een verhoogde activiteit in de spoorweg. Vandaag is dit natuurlijk niet zo duidelijk. Alhoewel de aandelen in de transportsector nog steeds een geldige indicator van de economische gezondheid zijn, is de huidige structuur van de economie meer complex. De transportindex wordt echter als zeer gevoelig aan economische veranderingen beschouwd en blijft daarom geldig geldig als basis voor de toepassing van de Dow theorie.

Hamilton en Dow benadrukten dat de dow Jones Industrial Average en de Rail Average elkaar moesten bevestigen voor signalen in een primaire trend geldig zijn. Wanneer een index een nieuw hoogte- of dieptepunt bereikt, moet de andere snel volgen opdat een Dow theorie signaal geldig zou zijn.

Wij willen de theorie toepassen op de markten van vandaag en gebruiken om twee redenen de S&P500 beursindex in plaats van de Dow Jones index. Ten eerste, vertegenwoordigt de S&P 500 een groter aantal bedrijven in de Amerikaanse economie. Ten tweede levert deze index beter meetbare schommelingen op dan de DOW.

Op de zeer lange termijn

Figuur 3 is de grafiek van de S&P500 index op maandbasis. Door de analyse van patronen in de hogere toppen en bodems en de lagere toppen en bodems, kan men een goed gevoel krijgen voor de belangrijkste signalen in deze index. De rally die in 2003 begon was bevestigd door de stijging boven de swing high van begin 2002, maar de prijzen blijven gevaarlijk dicht bij het uitbraakpunt.

De Dow theorie op een beursindex.

Inderdaad, Dow theorie gebruikers zijn verdeeld over de vraag of de huidige markt een voortzetting is van de lange cyclische bullmarkt die in de jaren tachtig begon.

Nadelen van de Dow theorie

De theorie van Dow wordt vaak bekritiseerd omdat zij in de eerste plaats slechts een theorie is. Noch Dow noch Hamilton bezaten uitgebreide historische data en schreven goede academische artikelen waarin de theorie werd uitgelegd en de stellingen getest werden.

Voorts wordt de Dow theorie bekritiseerd omdat zij te traag zou zijn voor signalen. De trend verandert niet van bearish naar bullish totdat de stijging de vorige top voorbij gaat. Sommigen vinden dit gewoon te laat, en zijn van mening dat ze veel van de beweging missen. Dow en Hamilton wilden echter meedoen aan de tweede etappe van een grotere beweging, waarbij het eerste deel voor hen niet relevant was, en zelfs een deel van het tweede deel gemist kan worden terwijl ze wachtten op bevestiging van de de tweede index.

Tenslotte, omdat de DJIA en de DJTA indexen gebruikt worden, beschouwen sommigen de Dow theorie als achterhaald en niet langer een nauwkeurige weergave van de economie. De indexen worden echter regelmatig bijgewerkt om de activiteiten van de grootste Amerikaanse bedrijven weer te geven.

Samenvatting

Het doel van Dow en Hamilton was om de primaire trend te vinden en om de belangrijkste bewegingen vast te leggen. Zij erkenden de markt als beïnvloed door emotie en geneigd tot overreactie, zowel naar boven als naar beneden. Met dit in gedachten richtten zij zich op op het identificeren van de trend en het volgen ervan. Het voorspellen van marktgedrag is was minder hun doel. Dow en Hamilton hebben altijd benadrukt dat investeren in de markten veel toewijding en ijver vereist. Fan of niet, het bestuderen van de Dow theorie helpt iedereen te begrijpen hoe de trend van de markt beweegt.


Lees ook


Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Gratis demo

Test NanoTrader I Test TradingView I Test de mobiele platformen. Alle voor CFD-Forex & Futures

Trading videos

Charting, automatisch traden, backtesting... bekijk deze video's en word een platform kampioen.

De spectaculaire SignalRadar

SignalRadar toont live trades uitgevoerd door verschillende trading strategieën.

Meer ...

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 66% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.


Futures zijn complexe instrumenten onderworpen aan onvoorspelbare koersschommelingen. Het zijn financiële instrumenten die de belegger de mogelijkheid bieden eventueel te werken met een hefboom. Indien u beslist een hefboom te gebruiken bestaat er een risico dat uw verlies groter is dan de waarde van uw rekening.


Beleggingen in digitale activa worden beschouwd als zeer volatiele beleggingen. Ze zijn onderhevig aan hoge volatiliteit en zijn daarom mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. Elke belegger moet zorgvuldig, en eventueel met extern advies, nagaan of digitale activa voor hem geschikt zijn.


Geteste en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Elke belegger moet zich ervan vergewissen, indien mogelijk met de hulp van een adviseur, of de Investui dienst geschikt is voor zijn persoonlijke situatie. Alle beleggingen houden een aanzienlijk risico in. Er is geen garantie op winst


Copyright 2024. WH SelfInvest N.V., Rue du Puits Romain 33, 8070 Luxemburg-Bertrange, Luxemburg

Back to Top