U bent hier

Succesvol traden met Renko-kaarten

De Renko grafiek is een populair grafiektype dat gebruikt wordt wanneer u alleen de koersbeweging van een financieel instrument wilt laten zien. De term "Renko" is afgeleid van het Japanse woord "Renga" dat staat voor baksteen. Daarom worden de Renko-grafieken gemaakt van een reeks stenen of blokken die op en neer bewegen zoals de andere grafieken.

Voordelen van het gebruik van Renko-grafieken:

  • De grafiek is eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk te interpreteren.
  • Het is ideaal voor het bepalen van de steun- en weerstandsniveaus.
  • De grootte van de "blokken" kan worden aangepast aan de wensen van de trader.
  • Renko-grafieken zijn uitstekend geschikt voor het identificeren van uitbraken en omkeringen.
  • In tegenstelling tot de gebruikelijke candlesticks, filteren ze zowel prijsbewegingen als elke vorm van ruis.

RENKO-GRAFIEKEN BEREKENEN

Net als bij Range Bars geeft het Renko-grafiek alleen de omvang van een prijsbeweging weer, ongeacht de tijdseenheid. De Renko-grafiek is opgebouwd uit Renko-blokken (bakstenen) van gelijke grootte, waarbij een nieuw blok (baksteen) alleen wordt getrokken wanneer de huidige prijs de huidige hoge of lage prijs met een bepaalde waarde overschrijdt of eronder daalt. De grootte van de blokken wordt bepaald door de handelaar. Een nieuw blok wordt alleen gevormd wanneer de prijs boven of onder de opgegeven blokgrootte ligt. De effectiviteit van de Renko-diagrammen hangt dus af van de manier waarop ze worden berekend.

Er zijn twee hoofdmethoden om de grootte van de blokken te berekenen. De Average True Range (ATR) methode gebruikt de ATR indicator om de ATR waarde te berekenen in een gewone candlestick grafiek. Het resultaat van deze berekening is de blokgrootte. In de tweede benadering gebruikt de handelaar een vooraf gedefinieerde waarde voor de blokgrootte. Nieuwe blokken worden meestal gecreëerd als de prijsbeweging minstens even groot is als de blokgrootte.

HOE DE RENKO-GRAFIEKEN TE GEBRUIKEN

Nadat u de grootte van het blok heeft bepaald, moet u het toepassen op de grafiek. De standaardgrafiek wordt dan vervangen en u kunt de analyse uitvoeren.

Koopsignalen

Foto 1: Apple, Renko-Chart.

Een koopsignaal met behulp van de Renko grafiek wordt op twee manieren geïdentificeerd. Ten eerste, de kleur van de blokken vertelt je wanneer je moet kopen en wanneer je moet verkopen. Figuur 1 toont de maandelijkse grafiek van het aandeel Apple sinds april 2017. De groene stenen vertegenwoordigen de opwaartse blokken, terwijl de rode stenen de negatieve blokken zijn. Sinds 2017 is er duidelijk sprake van een stijgende lijn in het aandeel sinds 2017. Er waren korte correcties waarbij de handelaar winst kon nemen om bij het volgende koopsignaal (kleurverandering) weer in te voeren. Eind 2018 was er een grote correctie in het aandeel Apple, dat uiteraard door een short trader kon worden gebruikt. Begin 2019 veranderde de kleur weer van rood naar groen. Een nieuw koopsignaal werd uitgegeven (pijl).

Verkoopsignalen EUR/USD

Het EUR/USD-paar had in 2015-2016 een dieptepunt van 1.0500 - 1.1500, van waaruit het in 2017 weer begon te stijgen, maar pas in 2017 een hoogtepunt bereikte in het 1.2300-bereik. Vanaf dit niveau genereerde het valutapaar een nieuw verkoopsignaal (pijl).

SLOTBEMERKINGEN

Renko grafieken zijn ideaal om snel en eenvoudig een overzicht te krijgen van een markt of aandeel. Ze kunnen onafhankelijk of samen met andere indicatoren worden gebruikt, vooral bij het bepalen van de steun- en weerstandsniveaus.

 

Probeer het NanoTrader trading platform

NanoTrader heeft alles wat traders nodig hebben en is toch gebruiksvriendelijk.

  • Maak uw eigen trading strategieën zonder moeite.
  • Een permanente real-time demo rekening.
  • Geautomatiseerd handelen.

DOWNLOAD EEN GRATIS DEMO

 

Webinars voor actieve beleggers

Meer ...

Copyright 2020. WH Selfinvest N.V., rue Thomas Edison 5, 1445 Strassen, Luxembourg

Back to Top